The future of coaching

Разкажи ни за обучението, на което си била скоро?

В началото на 2019 година бях в Стамфорд, Англия. За мен това бе първо подобно обучение. Казваше се The future of coaching. Фокусът бе върху това как да разговаряме с децата и родителите. Основен и най-впечатляващ за мен лектор, бе американецът Джон О’Съливън. Един от големите проблеми в тениса и спорта като цяло в момента е, че много деца започват да тренират от твърде малки и се отказват прекалено рано. Те са подложени на много голямо напрежение.

Защо?

Често родителите и треньорите са фокусирани основно в резултатите, което натоварва изключително много децата. Според последните проучвания, в които участват голям брой деца – за тях, спортът е на първо място забавление, място за срещи с нови приятели, което на по-късен етап би могло да се превърне в професия. А това, което ги отказва прекалено рано са постоянните очаквания да побеждават на всяка цена, да не правят грешки, поучителните “анализи” в колата след тренировка/мач. Иска ми се родителите по-честно да питат “Забавлява ли се?”, отколкото “Загуби ли?”.

Какво мислиш за този нов опит?

Беше изключително полезно за мен. Успях да науча много нови неща.

Ще използваш ли новите знания?

Разбира се. Участвах в много игри, тестове, презентации – научих нови неща за себе си. Мисля, че това ме обогати като човек и личност. Радвам се, че работя на място като “Малееви”, където обучението на треньорите е с основен приоритет.