Виктория Очева

Виктория Очева

треньор в Академия

Въобще не е шега, че Виктория Очева става част от треньорския екип на ТК Малееви на 1 април 2022 г. Съвсем сериозно е! 

Вики работи с “порасналите” ни тенисисти, но истинската й страст са децата. Разбира се с тях! Поверени са й деца в групите Червено, Оранжево и Зелено ниво, както и състезателчетата от Академията на Оранжево и Зелено ниво. Особено й е приятно, когато види, че по време на турнирите (може би е по-правилно да кажем турнирчетата!?), децата успяват да приложат умения, които са научили по време на тренировка. Това я удовлетворява и зарежда с нови сили да продължава. Би искала да събере цели отбори от деца, които да се развиват като състезатели. Добавя веднага, че в тази ранна възраст  не би искала да напряга децата, защото “децата са си деца”. “Най-важното всъщност за тях е да се забавляват и да изпитват удоволствие от играта,” казва Вики. “След това всичко се подрежда от само-себе-си.”

“Това, което бих казала на децата, прочетох го някъде, после дори си го татуирах, е: “Не позволявай на страха от поражение да ти попречи да се състезаваш”. Нещо, което Вики признава, че за съжаление не е успяла да постигне напълно като състезателка, но много й се иска точно на това да успее да научи децата. “Напрежението по време на мачовете наистина е огромно. “Има деца, които се “гипсират” още преди да влязат на корта и се опитвам да ги успокоя, да ги разчупя максимално, за да дадат от себе си по време на състезание, ако не сто процента, то поне 90…” обяснява Виктория.

За това въобще не се очудваме, че по време на разговора ни Вики казва не веднаж “Най-много ми харесва работата с децата.”

Само до преди три години Виктория е била професионална състезателка. Станала е шампионка на двойки за всички възрасти за България, както и за жени. Била е и вицешампионка на страната. “Така и не можах да завоювам първото място на единично, но пък реших, че е време да предам знанията си и на другите”, разказва тя и повтаря, че обича професията си, която се припокрива с хобито й!

Завършила е Националната спортна академия като бакалавър, със специалност “Тенис”, след това и магистратура “Спортен мениджмънт”, в момента учи и втора магистратура “Спорт и високи постижения”, която скоро също ще приключи. Освен това е и докторант. Вики не обича утъпкания път. “Понякога не е лесно да правиш толкова неща едновременно, но човек трябва да си го прави и малко по-трудно…” Това е нашата Вики! 

Много я разтоварат и зареждат дългите разходки сред природата и ги прави с огромно удоволствие. Целта й е в съботно-неделните дни, ако не е с децата на турнир, да обиколи орез лятото повече от хубавите места в България, които открива в интернет. Благодарение на тениса е обиколила много места и по света, но й се иска да се върне там с днешна дата  и да ги види с други очи, за удоволствие . “Едно е да отидеш на турнир и да трябва да се концентрираш в играта, друго е да пътуваш и да наблюдаваш като турист”.

Ако това се случи, би й се получило много добре!

Образование 

2019 г. – НСА“Васил Левски“ ОК, бакалавър в специалност “Спорт”, професионална квалификация  “Треньор по тенис”

2020 г. –  НСА“Васил Левски“  ОКС, магистър в специалност “Спортен мениджмънт”

2021 г. – НСА“Васил Левски“, професионална квалификация “Учител по физическо възпитание”

2021 г.  – зачисляване в докторантско обучение, професионално направление “ Спорт”,Докторска програма „Теория и методология на спортната наука“

 Състезателна дейност

2008 – ДП дев. до 12 г. в зала, шампионка на дв., вицешампиока ед.

2009 – ДП дев. до 14 г. вицешампионка ед. и дв.

2010 – Купа Банкя, до 14 г. l м.

2010 – Devin Cup дев. до 14 г. ll м. дв.

2010 – Участие на Европейско отборно първенство до 14 г. Измит, Турция

2010 – Участие на Източно-европейско първенство до 14 г., Турция

2011 – ДП дев. до 16 г. l м. дв.

2011 – участие на 11-и Младежки олимпийски фестивал в Трабзон, Турция

2011 – с нац. отбор участва до 16 г. в три турнира в Барселона с добро представяне

2012 – ДП дев. до 16 г. l м. дв.

2012 – ДП в зала дев. до 18 г. lll м. двойки 

2014 – Държавна шампионка за жени в зала, двойки с Джулия Терзийска

  • Държавна шампионка за жени, смесени двойки, с Петър Трендафилов

2012-2014 състезава се за TK Elsenfeld, Германия

2015 – ДОП за жени с отбора на НСА ll м.

2016 – ДОП за жени с отбора на НСА ll м.

  • състезава се за ТК Rot Weiss, Хаген, Германия

2017 – ДП за жени в залa ll м.

2017 – Студентска шампионка ед. и отборно в НСА

 Треньорска дейност

2019 – 2021 – ТК “Про спорт”, София

2022 – ТК Малееви

Езици

Английски език

Контакти

victoria.ocheva@maleevi.academy