Мартина Гледачева

Мартина Гледачева

треньор

Мартина Гледачева е последното попълнение в звездната треньорска селекция на тенис клуб “Малееви”. Тя е бивша професионална състезателка, като преди години е била сред най-добрите в България.

Мартина работи в клуба от месец август 2021 година. Сама се е свързала с Магдалена Малеева, а сериозната й биография е била чудесна предпоставка, за да я поканят в екипа. В момента тя води летните лагери и признава, че се чувства напълно пълноценно в компанията на децата. Отделно от това, Мартина работи с клиенти от всички възрастови групи.

Мартина Гледачева започва да играе тенис като дете на кортовете на Локомотив в Пловдив. Баща й е човекът, който я насочва към играта и тя му е благодарна за родителския съвет. Кортовете обаче са далеч от дома й и тя се премества скоро в клуб Локомотив'98 , където започва да се занимава сериозно със спорта. Първият й треньор е Милко Милев. Започва да участва по турнири на 11-годишна възраст, година по-късно вече е сред най-добрите в България за възрастта си.

Кариерата й в професионалния тенис продължава до 21-годишна възраст. Тогава Мартина заема около 400 позиция в световната женска ранглиста на WTA. Няколко години гравитира около тази позиция и разбира, че трудно ще направи голям пробив в женския тенис. В същото време, мечтата на Мартина е да учи и да получи отлично образование. Организацията за колежански тенис (NCAA) дава стипендии на състезателите до 21 години и Мартина не пропуска този шанс. Благодарение на него тенисистката получава бакалавърска степен по бизнес администрация и е магистър по финанси от университета в Бока Ратон, Флорида.

Въоръжена със знания и житейски опит, Мартина Гледачева се връща в България, за да помага с уменията си. В продължение на 3 години работи в различни чуждестранни компании, но за този период осъзнава, че това не е нейното поприще. Съжалява, защото дипломата й не е добре оценена, а за подобни позиции могат да кандидатстват дори хора, които нямат подходящото образование и квалификация. Тя обаче не смята да емигрира в търсене на щастие или по-добър живот. Отскоро е щастливо омъжена и със съпруга си много харесват България, като искат да се реализират именно тук.

Така Мартина логично се връща към първата си и голяма любов - тениса. Тя иска да натрупа опит и да направи добро име като треньор. След няколко години се вижда точно като успешен тенис треньор. Амбицията й е да се подобрява постоянно, да чете актуалната литература за спорта, да посещава семинари , да получава сертификати. Осъзнава, че има много още да учи, което е отличен старт и гаранция за чудесна кариера. Най-голямо удоволствие й доставя, когато направи корекция на някой от клиентите си и му се получи ударът. Напредъкът на хората от другата страна на корта и личното им удовлетворение е най-важното за нея.

Мартина е голям фен на Новак Джокович. “Защото е от Балканите и е непобедим в момента. Освен всичко е постигнал всичко това с много по-малко средства от колегите си в Западна Европа или САЩ„, казва чаровното момиче. От жените в тениса харесва много японката Наоми Осака, като наскоро е гледала документалния филм за нея.

Мартина Гледачева обича походите в планината, пътуването до непознати точки на света и опознаването на различни държави и култури. Би искала да има пoвече време за четене, но сега основната й цел е да направи име. Има такова в тениса, трябва да го заслужи и в треньорската професия.


Състезателна дейност

 • състезателка, TK Локо 98 Пловдив
 • 2005 – №2 до 14 г. в България
 • 2007 – №1 до 16 г. в България
 • 2007 – ДП до 18 г. – 1 място
 • 2007 – №2 в ЕТА до 16 г.
 • 2009 – в отбора на България за Фед Къп
 • 6 финала на $10 000 турнири и 2 титли на двойки
 • №2 на NCAA Championships отборно и №1 във Флорида – Sunshine State Conference
 • №399 в WTA

Треньорска дейност

 • 2021, ТК Малееви
 • треньор на свободна практика, Германия

Образование

 • Business Administration, International Business, Lynn University в Бока Ратон, Флорида, Америка
 • MBA in Investment Management and Financial Valuations, Lynn University в Бока Ратон, Флорида, Америка

Езици

английски, италиански

Контакти