Явор Цветанов

Явор Цветанов

треньор

Роден на 13. 06. 1992 г. в София

Явор е от онези момчета, които носят тениса в сърцето си. Започва да практикува любимата игра на 7-годишна възраст след несполучлив опит на майка му да го запише на спортни танци. Точно тя обаче го насочва и към тениса, за което й е много признателен. На 10 години изиграва първия си турнир, който печели без да загуби и сет, и тогава решава, че този спорт ще се превърне в неизменна част от живота му.

Следват години на упорити тренировки, но образованието винаги е било поставяно на първо място. И въпреки че през учебната година Явор играе тенис само два пъти седмично, той успява да влезе в Топ 8 на ранглистата за юноши до 18-годишна възраст. Повратен е моментът, когато завършва Международна гимназия „Проф. д-р Васил Златарски“. Явор предпочита да остане в България и започва висшето си образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а не заминава за САЩ, където е имал възможност да играе в Колежанското тенис първенство. Все още се чуди какво ли е щяло да стане, ако беше заминал.

В професионалните му планове тенис треньорството никога не е било на дневен ред, тъй като в университета завършва бакалавър по Журналистика и Магистър по Продуцентство. Има и семестриално завършена Докторантура по Теория на журналистиката и медиите, но отклонява предложението да бъде асистент в университета, защото разбира, че тенисът е неговото призвание. В момента работи и като ТВ тенис коментатор, защото това е нещото, което му доставя най-голямо удоволствие след самата игра.

На корта е внимателен и проявява специално отношение към всеки, с когото играе. Независимо дали това е 7-годишно дете, състезател или възрастен човек, който прави първите си крачки в тениса. „Смятам, че тенисът трябва на първо място да доставя наслада. Не всички треньорски методологии са универсални. При някой работи една, при друг – коренно различна. Добрият треньор трябва да е като хамелеон, за да може да направи играта интересна дори и за хора, които изобщо не се интересуват от нея.“, споделя Явор. Свикнал е децата да се обръщат към него с Яворчо или Явка и винаги намира време, за да обърне внимание на всички.

В свободното си време обича да гледа европейски филми и да пише стихове. За второто е виновен 6-месечният му престой в град Познан, Полша, където изучава „Журналистика и политически науки“ в най-престижния полски университет „Адам Мицкевич“. „Градът ме омагьоса със своето спокойствие и безгрижие. Там намерих време да погледна в себе си и да се замисля като какъв човек искам да бъда възприеман. Поезията помага на мислите ми да заживеят.“ Явор обича и да пътува, но не всяка година, а на периоди. Когато почувства, че трябва да презареди батериите, отива на вилата си в полите на Рила планина. Тенисът не е единственият спорт, който практикува. Бяга много редовно, помага на свой близък приятел, който е професионален, автомобилен пилот и е голям привърженик на здравословното хранене, защото смята, че „грижата към собственото тяло е най-вече уважение към самия себе си.“

След 10 години вижда себе си отново на същото място, защото най-накрая е открил своето призвание, а именно – да прави хората щастливи, учейки ги на тенис. В крайна сметка не е ли това най-важното?

Неслучайно любимата му мисъл е тази на китайския мъдрец Конфуций: „Ако обичаш това, което правиш, няма да имаш нито един работен ден в живота ти.“


Състезателна дейност

2008 – 2010  Участник в множество държавни турнири.
2010 – Заема десето място в ранглистата за юноши до 18 г.
– турнир ЕTA до 16 г., Малта, побеждава  първата ракета на страната домакин

Треньорска дейност

 • 2019 до днес – треньор в ТК Малееви

Езици

Български
Английски
Френски
Испански

Образование

 • 2006 – 2010  Международна гимназия “Проф. д-р Васил Златарски”
 • 2009 – съдийски курс по тенис, първа категория
 • 2010 – USPTR, ниво инструктор по тенис
 • 2012 – 2017  СУ “Св. Климент Охридски”
  Бакалавърска степен по журналистика, Магистърска степен по “Продуцентство в електронните медии и креативна индустрия”
  Дипломна работа защитена с отличие и почетна грамота.
 • 2015 – обучение “Политически науки и журналистика”, университет “Адам Мицкевич”, Познан
 • 2018 – семестриално завършена докторантура по “Теория и журналистика на медиите”.
 • 2019 – ITF, курс за треньори, ниво 1