Христоско Атанасов

Христоско Атанасов

треньор по тенис

Познанството му с Магдалена Малеева и треньора Ивайло Кичев е причината Христоско Атанасов да бъде поканен на работа в Тенис клуб Малееви. Пък и кой в тениса не познава лъчезарния Христоско? Нали под неговото ръководство израства плеяда от добрите състезатели на България?

Познанството му с Магдалена Малеева и треньора Ивайло Кичев е причината Христоско Атанасов да бъде поканен на работа в Тенис клуб Малееви. Пък и кой в тениса не познава лъчезарния Христоско? Нали под неговото ръководство израства плеяда от добрите състезатели на България?

Христоско започва да играе тенис още като малко дете в родния си Пазарджик.

Определя се като успешен състезател у нас, но с тъга споделя за трудно преодолимите препятствия при преминаването към професиналните състезания. “Трябва време, средства и силна подкрепа, за да опиташ да пробиеш и там.” – си спомня Христоско. Напълно съзнателно избира сигурното, треньорството и никога не е съжалявал за това свое решение. Изкарва задължителната за онова време военна служба в СК Левски, а след това завършва и “треньорски профил” в НСА. Започва да работи като треньор във Варна още като студент и прекарва там 3 години. След това цели 17 години работи в тенис клуба в Сливен. Освен с треньорска дейност на него там е възложено и управлението на целия клуб.

В момента работи в Академия Малееви със състезателите/ките от 12-17 годишна възраст, а това са около 30 състезатели/ки с добро ниво. Убеден е, че има правилно преливане между различните възрасти и, че работата на треньорите в школата , където годишно преминават около 1000 деца, е похвална. Смята, че приемствеността е основна в работата на отбора на ТК Малееви.

„Имаме много добри състезатели/ки до 14 и 16 години. Най-доброто е съсредоточено тук“, категоричен е той. Атанасов е удовлетворен, че е заварил състезателите/ките на добро ниво, но вярва, че и самият той всекидневно допринася за развитието им. Христоско поддържа постоянна връзка с другия неоспорим фактор при работата с деца – родителите. Радва се на тяхната подкрепа и това допълнително го амбицира.

Христоско смята, че условията в ТК Малееви са без аналог в България – както като база, така и като възможностите за постоянно усъвършенстване на самите треньори. Вярва в ненасилствената комуникация с децата и Метода Малееви –  чрез игри и забавления начинаещите 4-6 годишни деца да преодоляват притесненията си и страха от неизвестното, да бъдат спечелени за каузата на спорта и постепенно да се изграждат като добри спортисти/ки.

В съвременния тенис дава за пример изгряващата испанска звезда Карлос Алкарас. „Идвал е на юношески турнири и в България. По цяла Европа го познават, той беше постоянно по турнирите на ITF Junior. Играе прекрасен тенис“, възхищава му се треньорът.

Христоско Атанасов използва всяка минута от свободното си време да бъде по планините. Местността Карандила в Стара планина е било неговото място по време на престоя му в Сливен, сега разпуска най-добре на Витоша. Когато е в София, опитва да бъде постоянно навън със сина си – на колело или…на кино. „Всичко, което прави едно нормално семейство“, усмихва се лъчезарният Христоско.

Роден на 19.04.1984г., Пазарджик

Образование:

2002 – Спортно Училище “Ген. Владимир Стойчев”

2003 -2008 – Бакалавър в НСА “Васил Левски”, специалност “Треньор по тенис”

Състезателна дейност:

1998 – вицешампион до 14 г. ед., шампион дв.

1998 – ДОП до 14 г. l м.

1999 – вицешампион до 16 г. ед. в зала и шампион дв.

1999 – вицешампион до 16 г. ед., шампион дв.

1999 – Балканско първенство, Русе, ll м. ед. и дв.

2000 – ДП до 16 г. вицешампион до 16 г. ед., дв., см. дв.

2000 – ЕП до 16 г., Лондон, вицешампион дв.

2000 – ДОП l м. до 16г.

2001 – ДП вицешампион до 18 г., шампион дв.

2001 – ДОП до 18 г., l м

2002 – ДП мъже, вицешампион дв.

2003 – ДОП мъже, вицешампион ед.

Треньорска дейност:

2005 – 2021 – Главен треньор в Спорт Палас Сливен.

2022 – треньор в ТК Малееви