Христина Василева

Христина Василева

кондиционен треньор

От летния сезон на 2022 г. Христина Василева работи при нас като кондиционна треньорка.

Безспорно Хриси дължи на семейството си живота си в спорта. Баба й и майка й я качват за първи път на кънки на лед, когато е едва на две години. Спомня си, че когато е на шест, отборът й дава интервю за телевизия.  На въпроса “Защо тренираш?”, малкото момиченце отговаря „Защото трябва!“, но не защото са я карали насила, а защото още от малка е била убедена, че децата трябва да спортуват. Тя идва от спортно семейство (помогнала е на дядо си да напише книгата “Всеотдайност”) и така е възпитана. Не й дава мира отговорите на другите деца, които казвали, че обичат фигурното пързаляне. Как така?! Не може да разбере как другите деца обичали изморителните тренировки, спазването на режим и всички жертви в името на спорта. След известно време и размисли започва да харесва  победата като резултат от дългите тренировки и харесва това, което може да прави толкова добре!

Всичко, което знае за спорта е благодарение на многобройните й треньори в различните дисциплини, необходими на състезателите по фигурно пързаляне. Освен два часа пързаляне на лед дневно, й се е налагало да тренира и лека атлетика, и акробатика, и балет, и аеробика, и спортни танци, в това число и рок, и джаз, дори малко бойни изкуства.. Както всеки спорт и фигурното пързаляне има своята специфика. За разлика от тениса, в който усилието за победа може да продължи с часове, а понякога и с дни, фигурното пързаляне е от ограничените по време спортове и в дадените ти от правилника няколко минути ти трябва да направиш всичко без грешка! Артистичността е също черта на фигурното пързаляне и тя включва екипа, грима, музиката и личностното присъствие и излъчване, разказва опитната фигуристка.

Христина има и своите лични “женски” рекорди. С гордост разказва как месец след раждането на втората си дъщеря решава да направи експеримент с физиката си и през 2015 г. се връща на леда. Не е спортувала почти пет години, но само след два месеца подготовка на лед възвръща формата си и става първа при жените в България. И на международни турнири проявява силна воля и се представя добре. Христина заминава със семейството си за Маями, САЩ, където работи като треньорка по фигурно пързаляне и самата тя тренира, доколкото може, за последното си състезание през 2017 г. на Европейското първенство.

И след толкова много лед ето, че идва ред и на тениса! В момента и двете дъщери на Хриси тренират тенис! Покрай тях Христина започва да се интересува от физическата подготовката при тенисистите. 

Смята, че високото спортно майсторство може да се обясни като една пирамида, на която в основата е общата физическа подготовка, следва специалната физическа подготовка и на върха е конкретният вид спорт. Без обща физическа подготовка спортът приключва в значително по-ранна възраст, дали заради контузии или поради липса на конкурентноспособност, казва изявената треньорка.

В момента си дава сметка, че обича треньорската професия повече от всичко друго. Най-много е мотивирана и амбицирана да работи с хора старателни, трудолюбиви и целеустремени, които знаят какво искат, независимо дали са професионалисти или не и на какво ниво са.

Убедена е, че иска ли  човек нещо, то той може да го постигне с труд и работа в екип от добри специалисти! 

Често си повтаря: „Има ли желание, има и начин!“

 

Родена на 22.08.1984 г.

Образование

2003 – 125 СУ “Боян Пенев” с английски и френски език 

2008 – Бакалавър в НСА „Васил Левски”, София.

Състезателна дейност

2000 – ДП за жени, l м.

2001 – ДП за жени, l м.

2002- ДП за жени, l м..

2003 – ДП за жени, l м.

2004 – ДП за жени, ll м.

2005 – ДП за жени, ll м.

2006 – ДП за жени, ll м.

2007 – ДП за жени, ll м.

2008 – ДП за жени, ll м.

2009 – ДП за жени, ll м.

2015 – ДП за жени, l м.

2016 – ДП за жени, l м.      

От 2002-2003 г. се състезава и в САЩ.

Участва в шест световни и три европейски първенства от 2000-2017

Треньорска дейност

2003-2008 – треньорка по фигурно пързаляне 

2018 – преподава техника на пързаляне и кондиционни тренировки на хокеисти

2019 – работи с тенисисти и фигуристи като кондиционен треньор в София 

2016-2019  – треньорка по фигурно пързаляне в Kendall Ice Arena, Маями, САЩ

2022-до днес – кондиционна треньорка в ТК Малееви

Езици:

Английски, френски и руски

Контакти:

h.vasileva@maleevi.academy