Станислав Рангелов

Станислав Рангелов

треньор

Станислав Рангелов започва като треньор в “Малееви” още през 2006 година – малко след основаването на клуба. Той разбира, че има свободно място, явява се на интервю и е одобрен. Година по-късно обаче заминава за Лондон, където се опитва да устрои живота си. Стани остава на Острова почти 9 години, като отново не изневерява на тениса и се усъвършенства като треньор и в английската столица. През 2016 година взима окончателното решение да се завърне в България, като прави най-нормалната стъпка – връща се и в ТК “Малееви”.

Занимава се с тенис от 7-годишен. Вдъхновява се от първите си братовчеди, които са състезават, а по-големият е и държавен шампион. Малкият Станислав постепенно разбира, че има талант и така следва естествения си път – става състезател, участва в държавните първенства за всички възрасти, завършва спортно училище. Казармата го спира от това да стане професионален състезател. По това време закриват спортната рота на ЦСКА, където трябва да служи, и той кара редовна казарма. Една година не играе тенис, което слага край на амбициите му да е сред най-добрите в света или поне в България.

След казармата се записва в НСА с профил за треньор по тенис. “Дори не ми е минавало през главата да правя нещо друго”, признава той.

Стани работи с всички – деца и възрастни, индивидуални занимания, но влиза и в групи. Това му гарантира нужното разнообразие, защото подходът към всички е различен. Той е усмихнат и лъчезарен мъж. Бързо стопява дистанцията с всички и предпочита да го наричат “Стани”, особено децата. В същото време обаче държи на дисциплината и взаимното уважение. На децата, които стъпват за първи път на корта, се опитва да представи тениса като забавна игра, обяснявайки им същевременно основните правила. Най-голямото постижение с малките е да ги спечелиш за тениса и те да се върнат с радост на корта. Убеден е, че в “Малееви” се работи по най-съвременните методи и треньорите са в крак с модерните тенденции в спорта. Следи всички новости в тениса, не пропуска мачове от големите турнири. Като дете негов герой е Пийт Сампрас, сега се възхищава на играта на Новак Джокович.

Станислав е доволен, че е успял да изгради последните 5 години живота си тук и се чувства отлично в кожата си. Надява се и след 5 години да продължи да бъде треньор в клуба, защото обича професията си, динамичната работа и контакта с хора.

Има чудесно семейство и две малки деца, които поглъщат почти изцяло свободното му време напоследък. Признава, че като малък е бил киноман и рядко е пропускал филм, но сега не му остава време. Другото му хоби е риболовът, благодарение на който може да разпусне сред природата. И сега не пропуска възможност през лятото да се зареди с въдица в ръка край някой водоем.

Състезателна дейност

  • 2000, ДП за мъже – 2 място
  • 1990-1999, в първата осмица на България в ранглистата до 14 г.,16 г. и 18 г.

Треньорска дейност

  • 2016, ТК Малееви
  • 2007-2016, ТК Lloyds Park, Лондон
  • 2006-2007, ТК Малееви

Езици

Английски

Образование

  • 2009, LTA Coach Licence, Лондон
  • 2003-2007, бакалавър, специалност “Треньор по тенис”, Национална спортна академия “Васил Левски“, София
  • 1994-1999, СОУ „Георги Бенковски“, Пазарджик