Станислав Малинов

Станислав Малинов

треньор

Станислав Малинов кара седмата си година като треньор в тенис клуб “Малееви”. Започва на мястото на напуснало момче с интервю и изпитателен срок, за да се превърне в един от най-дълго задържалите се служители.

Стенли разкрива, че тенисът влиза в неговия живот благодарение на баба му. Като малък той често боледува и тя се опитва да кали внука си. Именно тя го записва на тенис на кортовете на Борисовата градина.

Така 6-годишният Стенли за първи път хваща ракетата и много бързо разбира, че играта му се отдава и може да се конкурира успешно с всички негови връстници. Първият му турнир като дете е, когато е на 9 години, а тренира активно до 17-годишна възраст. Завършва спортно училище с профил “тенис”, въпреки че приключва с активния спорт, преди да се дипломира.

Пробва различни професии след гимназията, докато ръка не му подават Димитър Димитров и първата му треньорка Богдана Романска, която държи кортове в “Хаджи Димитър”. Той започва като кортаджия – четка и поддържа линиите. Следващата стъпка е да започне да играе с някои от клиентите, които бързо забелязват безспорния му талант. След това пътят му изглежда начертан. Благодарение на свой приятел отива на летен лагер в тенис академията Бругера в Испания. След завръщането си е треньор в Библиотекарския университет, а следващата му естествена спирка е “Малееви”.

Стенли Малинов тренира в клуба деца и възрастни. Няма предпочитания за възрастта, защото обича това, което прави. Изморява се приятно повече с по-напредналите клиенти, но изразходва повече енергия с начинаещите, тъй като се налага да обяснява повече. Към децата, които прохождат в тениса, гледа да не е страшен и се държи приятелски. Той обаче налага и граница, която те не бива да преминават. Разбрал е за себе си, че тенисът е нещото, което прави най-добре, и се радва, че може да предава умения. Удоволствието за него е, когато хората, които тренира, успяват да придобиват нови умения под формата на игра. Не смята за клиенти хората от другата страна на корта, а за приятели, с които често отива на почивка, излиза вечер или гледа мач от Шампионската лига.

Не следи постоянно съвременния тенис, освен турнирите от Големия шлем. Женският тенис му е прекалено драматичен, а при мъжете ще е доволен, ако Новак Джокович успее да подобри рекордите на Федерер и Надал, защото е човек от Балканите.

Не е от хората, които си правят големи планове за бъдещето, защото всеки път, когато го стори, нещата се объркват по Закона на Мърфи. Затова и се е научил да се пуска по течението и да се наслаждава на мига.

В последните години е превърнал скейтборда в свое хоби и удоволствие. Има няколко дъски и ги кара в скейтпарка или квартала. Съзнава, че това е начин на живот и ще се радва и неговите деца, на които е купил дъски, да споделят тази страст на баща си.

Стенли разпуска и с музика. Определя се като “музикален помияр” в добрия смисъл на думата. Слуша от класическа музика до алтернативния рок на сиатълските банди, минавайки през електронната сцена, рапа и дори народната музика, като в това число не влиза чалгата.

Състезателна дейност

 • 1995, шампионат на София на открито до 12 г.
 • 1995, турнир детски Мастърс до 12 г.
 • 1994, шампионат на София на открито до 12 г.
 • 1994, турнир детски Мастърс до 12 г.
 • 1993, ДП до 10 г. – 3 място
 • 1993, шампионат на София на открито до 10 г.- 1 място
 • 1993, турнир детски Мастърс до 10 г.

Треньорска дейност

 • 2014, ТК Малееви
 • 2004, Brugera Tennis Academy, Испания

Езици

Английски

Образование

 • обучение „Ненасилствена комуникация“
 • обучение „Приказен тенис“
 • спортно училище „Васил Левски“ София, профил „Тенис“

Контакт