Силвия Грозданова

Силвия Грозданова

треньор

Родена на 12.03.1981 г. в Пазарджик.

Силвия Грозданова работи в тенис клуб “Малееви” от лятото на 2019 година. Интересно е, че тя се връща да предава знанията си тук, след като по-голяма част от живота си е работила и се е развивала в Лондон. Самата тя обаче има нужда да се върне в България и в клуба намира най-добрите условия да упражнява занаята си.

Силвия се занимава от 6-годишна с тенис. В семейството й няма спортисти, но малкото момиче върви буйно и много високо на ръст и нейният баща й предлага да си избере спорт между баскетбол, волейбол и тенис. “Не бях чувала единствено за тениса и така избрах точно него”, признава, че е изкушена от неизвестното тя. Участва в много турнири за деца и девойки, докато става на 16 години, а после следва английската й авантюра.

Силвия се е обучавала за тенис треньор във Великобритания, като има редица дипломи и серификати за всички съвременни тенденции и течения в спорта. Тя тренира различни профили - деца, възрастни, хора в неравностойно положение. Много държи на хората, с които играе, и ги харесва. Изключителна радост за нея е клиенти, които започват от нулата, да могат да играят свободно тенис след 3-4 месеца и да се забавляват на корта. Има добра обратна връзка с тях и е щастлива, слушайки добрите отзиви за себе си. “С децата се опитвам да бъде дете”, признава треньорката. Тя предразполага най-малките към тениса под формата на игра, за да им бъде интересно. Опитва се да стопи бързо леда с тях още на първата среща, но и поставя нормалната граница между треньор и играч, която не бива да бъде преминавана.

Силвия не крие, че постоянно чете и търси нови неща, които биха й помогнали в професията. В момента няма любим тенисист, но се радва и подкрепя всяко ново лице, което застрашава хегемонията на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Това издава и вкуса й към разнообразието, тъй като в противен случай спортът става много еднотипен.

Посвещава свободното време на семейството си. С децата си се разхожда в планината, реди пъзели, пее и танцува – с други думи, се забавлява точно, както всички останали.

Силвия Грозданова обаче има и друг любим спорт, който е прегърнала в последните години. И това е типичният по-скоро за мъжете бокс. “Ама аз съм мъжко момиче”, обяснява тя защо е харесала спорта, в който има агресия, но и благородство. “Винаги, когато мога, съм на крушата”, споделя Силвия. Явно това е нейният начин да се отърсва от напрежението и да се зарежда за новите предизвикателства, които не липсват.


Състезателна дейност

Участвала е в множество детски и девически състезания до 16-годишна възраст у нас.

Треньорска дейност

 • 2012-2019 – The Old Ladies of Mussle TC, Лондон
  Woodfield Grove TC, Лондон
  David Lloyd’s Team, Лондон
 • 2019 –  ТК Малееви

Езици

Български
Английски

Образование

 • 2012 г. – 2019 г. – Обучавана във Великобритания за треньор в екип по програми за: мини тенис
  юношески тенис
  отбори
  тенис за възрастни
  тенис за хора с увреждания
  индивидуални уроци
  Tennis Express
  Cardio Tennis;
  LTA ниво 3, преподавател + треньор
  Първа помощ + Сигурност и Предпазване в тренировките по тенис
  DBS свидетелство