Никол Христова

Никол Христова

треньор

Никол Христова работи в тенис клуб “Малееви” от 2015 година. Започва да помага по време на летните лагери, преди да стане пълноправен член на голямото тенис семейство. Пътят й дотам е съвсем естествен, след като първият й треньор е Юлия Берберян. “Тук ме отгледаха, още преди да го има клуба”, признава тя.

Авантюрата й с тениса започва още в детската градина. На кортовете в Борисовата градина Никол е единственото дете, което може да уцели 5 от 5 топки. Тези прецизност и отдаденост променят живота й. В семейството няма други спортисти и родителите й държат да набляга на ученето, но за всичко си има време.

Никол е била професионална тенисистка и шампионка на България. Тенисът й помага и за образованието, като печели пълна спортна стипендия в престижен колеж в САЩ. “Ако отново съм пред този избор, пак бих го направила”, разкрива чаровното момиче. По време на следването си е в Топ 10 на колежанския тенис в Америка. Не продължава в професионалния тенис, защото е трезвомислеща. Преценява, че щом на 23 години не е сред най-добрите в света, това едва ли ще стане след година или две. Това обаче не означава раздяла с любимата игра. Въпреки че завършва “Връзки с обществеността” и “Социология”, Никол не е готова да каже “чао” на тениса, докато се чувства щастлива на корта. “Когато ме питат защо продължавам да се занимавам с тенис, отговарям, че още ми се тича по топката”, усмихва се Никол.

Тя тренира деца, любители и бивши играчи. Отворена и контактна личност, Никол е благодарна на възможността от всеки да научи по нещо при обратната връзка. Но най-вече й харесва да дава знания и умения. Удовлетворена е от напредъка на играчите си, техните добри думи карат очите й да светят от щастие. Има специално отношение и подход към децата. За тези, които за първи път стъпват на корта, би започнала с игри, които наподобяват ударите в тениса.

Не спира да се развива и самоусъвършенства, благодарение на семинарите и материалите в клуба.

За Никол Христова Роджър Федерер е истинска икона и човекът, който олицетворява тениса. “Ако някой ме пита как се играе тенис, ще му кажа да си пусне мач на Роджър”, не крие тя. Израснала е също със спортните успехи и хъс на Мария Шарапова, а от актуалните имена най-много се радва на София Кенин.

Най-хубавият й спомен от спорта е, когато прави обрат в третия сет от 0:3 до 6:3 в сингъл мач, благодарение на който отборът й печели срещу силен университетски тим в Щатите. След последната точка цялата зала е на крака, а емоцията я кара да настръхва и до днес.

Никол е чудесно момиче на корта и извън него. Обича да пътува, да се занимава с фитнес, следи актуалните сериали, влюбена е в класическото черно. Като малка е част от хора на професор Христо Недялков, днес продължава да пее само в колата.

Състезателна дейност

Състезател на ТК Малееви

 • 2007 държавна шампионка до 14г., единично и двойки
 • 2008 държавна шампионка до 16г., единично
 • 2009 държавна шампионка до 16г., единично и двойки
 • 2011 държавна шампионка до 18г., единично
 • 2012 2-о място Държавно лично първенство за жени
 • 2014 Топ 5 играчи на Conference USA единично и двойки
 • Most Valuable Player сезон (2013-2014)
 • Most Valuable Player сезон (2015-2016)
 • 2017 2-о място Държавно отборно първенство за жени

Треньорска дейност

 • от 2015г треньор в ТК Малееви

Езици

Английски

Образование

 • 2013-2016 бакалавър в Old Dominion University, САЩ
  Първа специалност: медии, комуникации, PR
  Втора специалност: социология
 • курс по спортен мениджмънт
 • курс по ненасилствена комуникация