Никол Дочева

Никол Дочева

Треньор

Средата в Тенис клуб Малееви е това, което привлича Никол Дочева да кандидаства за треньор точно тук. Другото е желанието й да трупа повече умения и опит сред вдъхновяващи и опитни колеги с различен подход.

Никол започва да играе тенис като дете в родния си град Габрово. Тренира от десет годишна. Основният си опит до момента е натрупала като помощник-треньор на Илия Атанасов: “Моят треньор е един от най добрите в България! От него съм получила много знания и благодарение на това беше сравнително лесно да се включа в екипа на Тенис клуб Малееви,” споделя Никол и си спомня какво точно е харесал у нея Атанасов на лично първенство в Албена през 2011 г.: “Той ме забеляза, видя, че полагам много усилия да си оправя ударите. Аз много се трудех, бих казала, че съм работохоличка.”

Завършила е Природо-математическа гимназия със специалност “Биология” и продължава да обича тази наука. Казва, че е била ученолюбива и макар от 8 до 10 клас да ходи само по два пъти на седмица на училище, а през останалото време да тренира, до 12 клас вече е частна ученичка, но винаги успява да се подготвя като учи сама вкъщи.

Състезателна кариера на Никол продължава общо десет години. Първоначално – в родния си град, няма големи успехи, но пък има силно желание да се явява по турнири и състезания. Две години Никол работи упорито, за да изчисти грешните си навици, които й пречат  да усъвършенства играта. И успехите започват да идват: полуфинали, държавни турнири, финали на двойки… Опитва и на международни турнири, но там няма особен успех, защото – по думите й – е по-ниска и мускулатурата й съответно не е така еластична, затова получава много травми: всеки месец има по една и това в крайна сметка я “изкарва от игра”. Това я кара да се откаже от състезания и изобщо не тренира цяла година.

След това вече целта й е по-различна: да стане добър треньор в тенис клуб. “Сега като треньор се чувствам по-спокойна, няма това състезателно напрежение, да се хвърлям за всяка една точка.” В момента в Тенис клуб Малееви й доставя истинско удоволствие да помага на децата в първите им стъпки в тениса: да им показва как да хващат ракета, най-вече да успее да събуди желанието им за играта, да е до тях докато стават все по-добри.  “Заедно с децата и аз се уча – на подход и на още много неща…Спортът много помага като цяло и в живота – изгражда дисциплина, търпение, упорство. Аз искам да ги науча да не се отказват лесно.” Никол води групи с всички възрасти деца. След пет години се надява да е помогнала на повече деца да са  вече добри състезатели.

Иначе в свободните моменти едно от най-любимите неща за Никол е да чете книги. Наред с тази страст, голяма част от времето извън Клуба посвещава отново на спорта, най-много обича да тича, особено в гората над квартал Драгалевци. Редовно тренира бокс, така изкарва напрежението си. Често ходи в планината, любима й е Стара планина, така свързана с детството й в Габрово. Липсва й времето със семейството и близките й, прекарано на вилата на Априлци: самотна къща на хълм, заобиколена от красива природа.

Сред големите тенисисти, най-много я вдъхновява Роджър Федерер. След края на неговата състезателна кариера Никол все по-рядко гледа тенис, смята, че няма кой да замести четворката Джокович, Мъри, Надал и Федерер.

Никол Дочева е родена е на 17 септ 2001 г.

2018 ТК Дема – дев. до 18 г. lll м. ед.

2018 ТК Спорт Палас – дев. до 18 г. lм. дв., ll м. ед.

2018 ДП дев. 18 г., четвъртфинал

2018 участва в Мастерс за първите 8 девойки в края на годината

2022 Универсиада, в отбора на НСА ll м.

Имейл за контакт: n.docheva@maleevi.academy