Владислав Енев

Владислав Енев

треньор

Владислав Енев работи в ТК “Малееви” от пролетта на 2018 година. Той започва работа по необичаен начин – участва със свой проект в 9Academy. Имало е Панаир на идеите и Влади представя своята за тенис кортове, а жена от журито е лична приятелка на Маги Малеева и, впечатлена от проекта му, го препоръчва в клуба. “Идеята беше да съм конкурент на Маги, а сега работя за нея”, казва с усмивка Влади. Треньорът работи в клуба основно с възрастни играчи. Това е негов избор, тъй като смята, че по-лесно би им бил от полза. Влади предпочита да усеща играта на възрастните, да долавя защо са дошли на корта и да знае точно как може да им помогне.

Занимава се с тенис от 9-годишен. Започва в родното Габрово, като изборът му на спорт отново става по необичаен начин. Това е в годините на зората на кабелната телевизия. Тогава малкият Влади гледа в захлас за първи път US Open. Майка му има малък бизнес в града и споделя страстта на сина си с приятел, който е тенис треньор. Той веднага предлага да доведат малкото момче при него, за да го пробва. “Определено обаче играех с кеф”, спомня си той. Малко по-късно се мести в София, но продължава с тениса. Състезава се до 15-16-годишна възраст, но му става все по-трудно, защото е ученик в Софийската математическа гимназия и тенис резултатите му започват да падат. Отказва се да гради кариера в спорта, но още на следващата година започва и като треньор, като поканата идва от неговите бивши треньори, съзряли потенциала в него. Не тръгва по стъпките на Джеймс Блейк, който става професионалист, но е учил в Харвард. Влади завършва международен маркетинг в Швеция, но нито за момент не забравя за тениса. В момента работи за компания, а ангажиментът в “Малееви” му дава така нужната връзка с тениса.

Владислав Енев има своя голям любимец в тениса и той е, неговото име е Новак Джокович. Никога няма да забрави 2016 година, когато отива на “Ролан Гарос” с приятели, за да гледа на живо невероятния сърбин. Няколко пъти презаверява билети и сменя апартаменти във френската столица, но успява да бъде на финала. Така вижда как Новак рисува сърце на централния корт “Филип Шатрие” след победа на финала срещу Анди Мъри. Удоволствието е твърде скъпо за Влади, тъй като билетът за финала струва много, приятелите му си тръгват и той трябва сам да плаща апартамента в Париж, но определено си е струвало. “Като се замисля сега, това са най-добре похарчените пари в живота ми досега”, казва лъчезарното момче.

Извън корта Влади има конвенционални хобита – книги, филми, пътувания. С клиенти провежда както забавни разговори, така и задълбочени. На част от тях е споделял, че след няколко години иска да играе тенис на корта в делничен ден в пиков час. Но вече изцяло за кеф, не като работа.


Състезателна дейност

  • 2000-2001 – ТК Габрово
  • 2001-2006 – ТК Славия Бомел
  • 2006-2010 – ТК Диана

15-20 място в различните възрастови групи.

Треньорска дейност

 • 2006-2012 – ТК Диана
 • 2012-2018 – треньор на свободна практика
 • 2018 – сега ТК Малееви

Образование

 • 2001-2007 Софийска математическа Гимназия
 • 2007 – 2012 УНСС, Бакалавър по търговия
 • 2013-2014 – Йоншьопинг Швеция, Магистър по Международен Маркетинг

 

Езици

Английски език