Велина Иванова

Велина Иванова

треньор

Велина Иванова е треньор в ТК “Малееви” от 2017 година. Интересно е, че тенисът е бил голямата мечта на баба й, която тя успява да реализира много години по-късно. Никой от родителите й не е бил професионален спортист, а тя избира този път, когато е едва на 7 години. В началото просто е харесала тениса (а и той нея, това е неизбежно), а след това идват и амбициите за успехи. Велина е била и пред друг избор, защото като малка се е занимавала сериозно и с моделство. Има много ревюта зад гърба си, както и конкурси за Мини мис, но в крайна сметка надделява любовта към тениса. Той пък без съмнение е сред най- красивите и грациозни спортове, а и й отива.

Изборът и на треньорската професия също става по естествен път. Тя е завършила НСА, а и тенисът все още е нещото, което най-добре умее да прави и средата, в която се чувства най-сигурна. Харесва й това, че благодарение на тениса има привилегията ежедневно да се запознава с много нови хора.

Каква е нейната философия на треньор? Велина иска да има от всичко – децата да играят хубав тенис, да напредват технически, да изпитват удоволствие от играта и всичко това да става по забавен и балансиран начин. Умее лесно да скъсява дистанцията с тях и те без притеснение я наричат “Ина”, “Ини” или “мис”. Малките тенисисти я вдъхновяват с желанието си непрекъснато да научават нови неща. Понякога им предоставя възможността сами да водят тренировките и не спира да се изненадва колко добри предложения са способни да дават децата. Едно от тях наскоро е научило само ценен урок. Отказало се е по време на игра, защото неговият отбор е губел, а то не е могло да понесе това. Впоследствие обаче отборът му обръща резултата и печели, а детето вече знае, че бъдещите шампиони никога не се отказват. Би представила тениса на децата, които за първи път стъпят на корта, като “приказка”.

В нейните очи ТК “Малееви” напълно е оправдал очакванията като място, където може да се развива в професията. Тя има лесен достъп до обучения, семинари, курсове, чрез които израства. Не спира да следи новите тенденции в спорта и да черпи от опита на други тенис академии в чужбина.

Не може да си представи къде ще е точно след 10 години, но е сигурно, че отново ще се занимава с тенис или спортен мениджмънт, към който също има интерес и подходящо образование.

Велина обича да пътува и да заснема хубавите моменти в живота си. Мечтае за Латинска Америка заради екзотиката. Гордее се с това, че хората я възприемат много добре, което я прави щастлив, но и отговорен човек. В очите на колегите си е деликатна, спокойна, коте или дори кокиче, носещо пролет.

Тя се определя и като човек на изкуството, което вероятно й е заложена в гена, тъй като майка й е художник. Ясно е, че модата е другата й страст, но има отношение и към визуалното, което я кара редовно да посещава галерии и да ходи на театър.

Състезателна дейност

  • състезателка, ТК ЦСКА
  • 2007, ДП отборно до 18 г. – 1 място
  • в първите 3 на ранглистата до 18 г.

Образование

  • 2013-2014, магистър, специалност „Физическо възпитание и спорт в средна образователна степен”, Национална спортна академия „Васил Левски” (НСА)
  • 2009-2013, бакалавър, специалност “Треньор по тенис”, НСА

Треньорска дейност

  • 2017, ТК Малееви
  • 2015-2016, ТК в Германия
  • 2013, ТК ПроСпорт
  • 2011-2013, треньор на свободна практика
  • 2010, ТК Sol Nessebar Resort

Езици

Английски