Васил Петков

Васил Петков

треньор

Роден на 30. 09. 1992, гр. Плевен

Васе или в краен случай Васко! Защо?

Васко, също като мнозинството от нашите треньори, носи тениса в сърцето си. Тази “сърдечна” връзка започва още от ранното му детство. На 7-годишна възраст родителите му го записват на тренировки по тенис…на маса. Васко напредва бързо и има високо класиране на Републикански първенства във възрастови групи до 12 – , 15 – и 18 – годишна възраст. Паралелно с това Васко тренира активно и тенис на корт, като по време на
висшето си образование решава да направи окончателния преход към тениса на корт поради, както той сам казва „нужда от ново приключение и надграждане“. Доказателство за това е периодът на проби и последващият прием през 2016 г. в колежанско първенство по тенис на САЩ във втора колежанска дивизия за отбора на Palm Beach Atlantic University, Florida. Там Васко придобива безценен състезателен опит. Има и уникалния шанс да наблюдава на живо финала на Miami Open между две легенди на тениса – Р. Федерер и Р. Надал! Това преживяване е последната брънка в неразривната връзка на Васко с тениса.

По време на престоя си в САЩ Васко успява да види как работи системата на спорта в САЩ и е силно впечатлен, както от високото ниво на колежанския тенис, така и от държавната политика и отношението на бизнеса към здравето на нацията, респективно националната сигурност. “Наличието на многобройни спортни съоръжения със свободен достъп за гражданите, е основа за формирането на здравно-профилактични и двигателни навици, както и на морално-волеви качества още от най-ранна детска възраст.” – споделя Васко и продължава: “Приемът със спортна стипендия в колеж е отлична възможност за съчетаване на спортната кариера и придобиването на качествено образование.”
Спортът според него би трябвало преди всичко да е инструмент за всестранно развитие на личността. Именно това е и личната му мисия след завършването на специалността „Спортен мениджмънт“ – постепенно осмисляне от държавата и българското общество на изключително важната възпитателна и образователна роля на спорта в България, водеща до по-висок общ здравен статус.
Магията на тениса според Васко е в това, че може да се практикува от хора на всякаква възраст. А треньорството по тенис от своя страна е преди всичко подходящо отношение и адаптивност спрямо индивидуалните нужди на човека отсреща, правилна комуникация, скъсяване на дистанцията и умение за предаване на правилното послание към човек. Затова той прави всичко възможно хората да се обръщат към него с приятелското Васе, Васко, тренер.
„Изключително важно е един треньор да бъде добър психолог, на когото човекът отсреща може да се довери във всеки един момент. Може би това е и причината, че голяма част от приятелствата си съм създал именно на тенис корта.“
В резултат на над 20-годишния си опит на корта Васко винаги има за цел да предразположи човека от другата страна на корта и обича да играе както с деца и подрастващи (с тях той опитва да представи тениса като енергична, забавна игра с плавен градивен ефект), така и с юноши и пораснали, имащи вече по-конкретни цели в тренировъчния процес.
Ключът към успешната треньорска дейност според него е смислено да се варира натоварването от страна на треньора спрямо индивидуалните особености на човека отсреща, така че да се постигне оптимално съотношение между натоварването, градивния ефект и удоволствието от играта.
Най-голяма му цел в тренировъчния процес и критерий за ефективност е емоционалната удовлетвореност у хората след края на урока.
Почитател е на атрактивния и агресивен стил и смята, че всеки играч има своята уникалност. „Професионалните играчи са „натоварени“ с важната роля да бъдат модел за подражание за подрастващите като поведение на и извън корта. За мен Новак Джокович притежава комбинация от качествата на голям спортист и голям човек. Неговата фондация подпомага на  талантливи деца.
В свободното време Васко обича да чете книги със спортна насоченост и автобиографии, както и да прекарва време сред природата с приятели.

Състезателна дейност

 • 2016 – участник в колежанско първенство по тенис на САЩ във втора колежанска дивизия за отбора на Palm Beach Atlantic University, Florida.
 • участия с призови места в местни турнири във Флорида

Треньорска дейност

 • 2016 – 2018 работи на всички нива в много от елитните тенис клубове в Palm Beach,
  включително и в Mar-a-Lago, частния комплекс на Доналд Тръмп
 • спаринг партньор на местни професионални състезатели
 • 2021 – Тенис клуб Малееви

Образование

 • 2006 – 2011 – Гимназия с преподаване на чужди езици град Плевен – средно образование
 • 2011 – 2016 – УНСС, специалност Международни икономически отношения – висше образование/бакалавърска степен
 • 2013 – 2014 – обучение един семестър по програма „Еразъм“ в град Саарбрюкен, Германия
 • 2020 – 2021 – НСА „Васил Левски“, специалност „Спортен мениджмънт“ – висше образование/магистърска степен
 • USPTA – ниво инструктор

Езици

български, английски, немски

Контакти

телефон +359 888 802 153
e-mail:vasil.petkov@maleevi.academy