Вадим Чергов

Вадим Чергов

треньор

Роден на 13.03.1990 в Минск, Беларус.

Вадим Чергов работи в два периода по две години в тенис клуб “Малееви”, където е и до днес. Започва след разговор с друг треньор в клуба – Ивайло Кичев, с когото са се състезавали като деца. Първите му стъпки в играта са на 6-годишна възраст. По-голямата му сестра тренира тенис и го “мъкнат” и него на корта. Двамата обаче наблягат здраво и на училището, никога не са били изцяло отдадени единствено на тениса. Вадим е активен състезател до 19-годишна възраст, като зад гърба си има много турнири в България и чужбина. Контузия го отдалечава от корта, но 2 години по-късно отново се връща на него. Този път обаче резултатите не удовлетворяват амбициозния младеж и той се отказва от кариерата на състезател.

Завършва специалност “Финанси” и се пробва в офис, но след 15-16 години, прекарани в движение и на окрито, му е трудно да свикне със затворените пространства. Естественото му развитие е да се върне на корта, а и усеща, че може да продължи пътя на дядо си, който е треньор по хокей на лед. 82- годишният му дядо е професор в катедрата по хокей и футбол в Спорната академия в Минск, където е роден и Вадим. Бившият хокеен вратар и до днес е почти всеки ден на леда, показвайки забележително дълголетие.

В работата си като треньор се опитва да научи по нещо от всеки. Благодарен е на тенис клуба за възможността за развитие и не спира да се самоусъвършенства. Работи с деца и възрастни. Признава, че едно от най- ценните неща, на които се е научил от професията, е търпението. Случва се често да работи с възрастни хора, които не са били спортисти като млади и нямат изградени основните моторни движения. При тези клиенти е нужно да се обяснява и показва много и да се видят нещата от тяхната гледна точка, което понякога треньорите забравят.

От опит знае, че на едно дете трябва да му е забавно, за да заобича тениса. Той има и формула за работа с малките. “За да се върне след първия път, трябва да не се отегчи детето. За да продължи да идва след петия-шестия път, трябва да му е наистина забавно”, казва Вадим. Затова и е важно първите упражнения да са изцяло под формата на игра.

Вадим Чергов смята, че Рафаел Надал е най-борбеният тенисист, Новак Джокович е най-силният физически играч, но Роджър Федерер играе най- изчистения тенис и се придвижва с най-голяма лекота по корта. “Защото тенисът е интелектуален спорт”, аргументира се той.

В последните години Вадим има хоби, което на напът да превърне в начин на живот. Той се посвещава на бягането, което вече е и най-добрият му начин за почивка. Започва с полумаратон, а през 2017 година за първи път завършва маратона в София. Оттогава е бягал на 9 маратона, основно в чужбина. Споделя, че първото дълго бягане е истинско предизвикателство за човека и най-вече за психиката му. Той трябва да преодолее умората, болката в краката, отегчението – с една дума – да се пребори със себе си. Много е трудно, но усещането е несравнимо яко. И тъй като апетитът идва с яденето, Вадим вече се е ориентирал към ултрамаратоните. През 2020 година е направил “Витоша 100” и с колело, и с бягане, което означава, че е изминал 200 км в рамките на по-малко от две денонощия.

Следващата естествена стъпка на Вадим Чергов е триатлонът. Няма търпение да напредне в комплексната дисциплина, в която само сменяш обувките си и екипа, преди да продължиш със следващияспорт – плуване, колоездене и бягане. Готвил се е за състезание от сериите Iron Man в Гърция, което обаче не се провежда заради пандемията.
В свободното си време Вадим чете и много книги, като напоследък набляга на тези за бягане и спортна психология. Последните книги, които са му повлияли, са “Север” на големия бегач на свръхдълги разстояния Скот Юрек, и “Спортният ген” на Дейвид Епстийн.

Вадим е сериозен човек, който си поставя конкретни цели и си прави планове за бъдещето, защото държи да осигури семейството си. Наскоро е основал клуб по триатлон с приятели, който смята да развие и да запали нови хора по комплексния спорт.

Състезателна дейност

2004 – Държавен шампион на открито до 14 г. единично и вицешампион на двойки
2004 – участник на Европейско лично първенство (Виши, Франция)
2004 – Източно европейско първенство (Ереван, Армения), 7-о място
2004 – участник в Европейски отборни квалификации (Парма, Италия)
2004 – завършва годината на 61-о място в ранглистата на Tennis Europe
2006 – участник в Европейски зимни отборни квалификации, Франция
2005 и 2006 Държавен шампион за смесени двойки до 16 г.
2006 – Държавен вицешампион в зала до 16 г. на единично и шампион на двойки
2007 – Държавен вицешампион на открито до 16 г. на единично и шампион двойки
2007 – Държавен шампион на открито на смесени двойки до 18 г.
2008 – Държавен вицешампион на закрито на двойки до 18 г.
2007 – международен турнир до 18 г., Балш, Румъния, 2-о място единично
2008 – международен турнир до 18 г., Хамбург, Германия – 2-о място двойки
2014 и 2015 Амбинор Къп София – 1-о място двойки мъже
2015 – Витоша Къп София – 2-о място двойки мъже
Участник в тренировъчни програми в Испания, Беларус и академията Патрик Муратоглу във Франция

Езици

Български
Английски
Руски

Образование

  • 2009 г. – 2016 г. – студент в НБУ, София – специалност Финанси
  • 2008 г. – Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура (НУКК), София

Треньорска дейност

  • 2010 – треньор по тенис в комплекс Sol Nessebar Resort, Равда
  • 2013 – личен треньор на състезател
  • 2016-2018 – треньор в ТК Малееви
  • 2019 до днес – треньор в ТК Малееви