Езикът на тялото

„Не, не бях спокоен, бях нервен, но e ужасно глупаво да го покажа, да се издам. Цял живот се опитвам да правя така, че езикът на тялото да ми помага, а не да е срещу мен. Това зависи единствено от мен“.

Споделянето е на НАДАЛ за поведението си на US Open и победата си тази година:

НА КАКВО НИ УЧИ:
1. Езикът на тялото е избор и е под наш контрол
2. Да изберем негативен език на тялото няма никакъв смисъл, това е толкова глупаво, колкото да играем тенис без ракета
3. Ако искаме да играем на върха на възможностите си, трябва да се въоръжим с всякакви инструменти, включително правилно отношение и поведение

Ако се научим да управляваме поведението си на корта, ще ни е по-лесно да държим емоциите си в ред и да регулираме нивото на напрежение и стрес по време на състезание.

КАКВО ПРАВИМ за по-добър език на тялото в нашата Академия:
1. ОСЪЗНАВАМЕ конкретните типове отрицателен език на тялото, като например: наведена глава, прегърбена походка, сведен поглед, влачене на крака, удряне на ракета, пляскане по челото, мръщене…

2. След това ОПРЕДЕЛЯМЕ КОГА най-често го правим, като например: загуба на сет, непредизвикана или двойна грешка. Търсим сценариите, които най-често предизвикват отрицателна реакция в тялото ни.

3. ИЗБИРАМЕ АЛТЕРНАТИВНО И ПОЛОЖИТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ, например: „Когато ударя аут, ще си поема дълбоко въздух, ще изправя раменете си и погледна нагоре. Готов съм за следващата точка.“

Тялото ни изпраща мощни сигнали към мозъка, които влияят на хъса, с който играем, настроението, борбеността и нивото на увереност.

Тези сигнали СТИГАТ И ДО ОПОНЕНТА, който се окуражава, ако види слабостта ни.

Като осъзнаваме тези послания може да ги заменяме с такива, които ни съдействат за по-добра игра и които могат да объркат опонента.

Отрицателното състояние на тялото води до тревожност, чувство на неудовлетвореност и слаба игра.

За това се учим да сме БДИТЕЛНИ по отношение на посланията, които изпращаме до себе си и до тези, с които мерим сили.  

Share this post