Коя е силната позиция в лоши условия

Коя е силната позиция в лоши условия

Лошо време и условия, зле поддържана повърхност, неприятна публика, шум, горещина… всичко това може да те извади от релси още преди дори началото на мача.

Например: има вятър и веднага решаваш, че няма да ти се получи добре играта. Ако възприемеш отрицателно отношение към лошите условия, се подготвяш за провал.

КОГАТО НЕ МОЖЕШ ДА ПРОМЕНИШ УСЛОВИЯТА НА ИГРА, ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИШ ДА ПРОМЕНЯШ РЕАКЦИЯТА ИЛИ ОТНОШЕНИЕТО СИ КЪМ УСЛОВИЯТА НА ИГРА.

И с правилното отношение – използваш същите тези условия в своя полза.  Другият състезател е изправен пред същите предизвикателства.  Ако успееш да останеш фокусиран и уверен, ще имаш предимство от самото начало на мача.

Ето какво правят играчите със силен дух и характер:  световният шампион голфър Шин отказва да допусне лоши условия да попречат на нейната психика. Преди финалния кръг на шампионата през 2017 г. споделя как се справя с тежкото време: „Обещават утре да бъде горещ и ветровит ден и затова ще се наслаждавам на вятъра и слънцето като на приятели.

Каква чудесна гледна точка!  Представи си преимуществото, което имаш пред другите състезатели, когато приветстваш така наречените „лоши условия на игра“.

Тенисистът, който играе на силен вятър може да си мисли:

Всички сме изправени пред тези условия.  Аз ще приема вятъра като помощник.

НАЙ-ВАЖНО Е НЕ ТОЛКОВА УСЛОВИЯТА, А ТВОЕТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЯХ.

Как да се подготвиш за игра в тежки условия:

  1. Помисли какви са условията, с които много тенисисти биха се борили: времето, съдийски решения, настилка, публика, не достатъчно време за загряване и подготовка и др.
  2. Какво можеш да направиш, за да приемеш тези обстоятелства? Как може да промениш начина, по който мислиш за тях, за да можеш да ги използваш да работят за теб?
  3. Предварително си подготви план за атака и за справяне.  Планът и подготовката винаги ще ти помогнат да се чувстваш по-спокоен и уверен.
  4. Помни, че поне половината тенисисти ще се паникьосат или най-малкото ще се оплакват от условията! Искаш ли да си сред тях или искаш да си силен и умен пред лицето на трудностите!

 

Share this post