Тенис 10

ЛЕКО И ЗАБАВНО

Тенис – една достъпна за всяко дете игра
null

Разпределяме малките тенисисти от 5 до 10 г. в групи.

ГРУПИ

Групите в нашата школа имат следните особености:

  • работим с 4 нива групи: Бяло (мини), Червено, Оранжево и Зелено
  • съотношението брой деца/треньор е 4/1  в групи: Приказен тенис, Бяло и Червено, и 8/1 в групи: Оранжево, Зелено и Жълто 
  • групите от всяко ниво имат един водещ треньор, който следи развитието на децата и участва в повечето тренировки
  • тренировката e 55 минути
  • единствено предварителното записване преди 15-о число на текущия месец гарантира мястото на детето в желаните дни и часове през следващия месец
  • записването в група е за срок от поне един месец; има възможност за абонамент за 3 или 6 месеца

Преди да запишете детето си е необходимо да направите среща със Златка Петрова, която да прецени нивото на детето.

Проверете графика, пишете ни на groups@maleevi.academy, тел.: +359 896 90 34 30 или заповядайте на място, за да уговорите удобен час.

Етапите на развитие според възрастта, както и спецификата в условията на играта са представени  в следващата графика:

НИВО ТОПКА КОРТ РАКЕТА ИГРИ НА ТОЧКИ
БЯЛО
(МИНИ ТЕНИС)
5-6 години
Надуваеми топки
18-20 см.
Червена топка
7-8 см.
8 x 3 м. 43-58 см.

1 тайбрек до 7 точки

Отборни игри

ЧЕРВЕНО
7-8 години
Червена топка
7-8 см.
10-12 x 4-6 м. 43-58 см. 1 тайбрек до 7 или 10 точки
ОРАНЖЕВО
8-9 години
Оранжева топка
6-6.86 см.
17-19 x 6-9 м. 58-63 см. -2/3 тайбрека до 7 точки
-1 сет до 4 гейма
ЗЕЛЕНО
9-10 години
Зелена топка
6.30-6.80 см.
Стандартен размер корт 63-66 см. 1 сет до 4 гейма
2/3 сета до 4 гейма

През последните 10 години Международната тенис федерация инициира кампанията Play+Stay.  Тя има за цел да представи тениса като една достъпна за всяко дете игра и обхваща все повече водещи национални тенис федерации.

Една от най-големите трудности, с която спортът се среща, е предизвикателството да запази интереса на децата продължително време. В тази ранна детска възраст нереалистичните цели, монотонните методи на тренировка, усещането, че играта е трудна поради големите размери на игрището, тежестта на ракетите и редица други фактори,  водят до нуждата от промяна в начина на преподаване.

Използването на специално адаптирани за възрастта корт, топка и ракета, както и методика, свързваща технико-тактическите особености на играта, дава възможност на децата още от първия урок да изпитат удоволствие от тениса.

Тренировките с по-бавно отскачащи топки помагат на играчите да развият най-ефективно техниката си и да прилагат игрови тактики, които в повечето случаи на тази възраст не могат да се изпълнят с помощта на жълта топка. Високият отскок  не позволява на децата да изпълняват  ударите на оптимална височина, което води след себе си до редица грешки в техническо и тактическо отношение.

Поради тази причина методът използва топки с до 75% по-бавен от стандартната жълта топка отскок.

От особено значение за успеха в тениса  са доброто придвижване по корта със специфични стъпки, разучаване и прилагане на тактически задачи, които обхващат целия корт, както и възможност за дълги разигравания.

Големите размери на стандартния корт и височината на мрежата, съпоставена с физическото развитие на децата, прави напредъка им труден.  Използването на кортове с размери, адаптирани за височината и възрастта на децата е от особено важно значение.