Родители

ДОБРИ СПОРТИСТИ - ДОБРИ ХОРА

Най-голямото предизвикателство

В скорошно проучване с над 3000 родители и треньори в САЩ, 42% споделят, че ДЕЦАТА ИМ СЕ БОРЯТ СЪС СЪМНЕНИЯ И НЕГАТИВНИ МИСЛИ. Седемдесет процента от родителите съобщават, че НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО Е ДА РАЗБЕРАТ КАК ДА ПОМОГНАТ НА ДЕЦАТА СИ да покажат най-доброто от себе си, без да ги притискат прекалено.

Въпреки че основните техники като релаксация, дишане и поставяне на цели, са от решаващо значение за овладяването на психиката и емоциите, те далеч не са достатъчни. Ето какво пише един баща за 16-годишния си син футболист: „Нашият син ходеше по-рано тази година при местен спортен психолог, но той не беше ефективен и сега осъзнавам, че неговият подход беше недостатъчен, защото адресираше симптомите, а не прилежащите причини зад тях – родителското ни отношение към нашия син.“ Добрата новина е, че синът му излиза от емоционалната си дупка само за 4 дена, след прилагане на няколко прости съвета. Основното е родителите да поставят АКЦЕНТ ВЪРХУ ПРОЦЕСА, А НЕ ВЪРХУ РЕЗУЛТАТА ОТ ИГРАТА НА ДЕЦАТА СИ.

„Жена ми и аз веднага се заехме да приложим такава тактика на комуникация със сина ни и за щастие имахме бърз резултат. Мисля, че нашият син реагира веднага, защото се свърза с нас чрез нашето проявено разбиране и съпричастност. Преди това той беше парализиран от страх от провал и обсебен от мисълта, че трябва да вкарва голове. В момента, в който започна да играе с ФОКУС ВЪРХУ ВСЯКО ОТИГРАВАНЕ и ВСЯКА ТОПКА, и когато му напомнихме, че ИМА РАЗРЕШЕНИЕ ДА ПРАВИ ГРЕШКИ, той успя да излезе от своя ступор и да играе с всичките си способности. Невероятно.“

В НАШИЯ БЛОГ има редовни публикации със съвети и техники, които практикуваме и които сме уверени, че помагат.

Важен съпътстващ елемент на обучението е редовното информиране на РОДИТЕЛИТЕ за техниките и темите, които се усвояват и разискват в индивидуалните и групови срещи. Вярваме, че родителите са тези, които могат да окажат най-голямо влияние върху своите деца и тяхната подкрепа е от съществено значение. Безусловната любов изпълва емоционалния резерв на децата и им помага те да постигнат и разгърнат потенциала си. Такива деца са по-лесни за обучение и са по-уверени и склонни да работят усърдно.  Те са оптимистични и способни да чуят конструктивната критика на треньорите си.

Следвайки системата на Обединение на позитивни треньори с материали и книги за четене, семинари, родителски и индивидуални срещи, ние подкрепяме родителите да са фокусирани върху голямата картина и върху спорта като възможност за развитие на децата. Чрез личния си пример, като показват уважение към противниците и съдиите, финес, честност и себеконтрол, родителите стават пазители на културата на децата си.

Да бъдем заедно

ПРАЩАЙТЕ НИ ИСТОРИИ, МИСЛИ И ИДЕИ, ПОЛЕЗНО Е ДА ОБМЕНЯМЕ ОПИТ И ДА ТЪРСИМ ОТГОВОРИТЕ ЗАЕДНО.