Далия Зафирова-Стойчева

интервю и представяне на програма Групи пораснали

– Далия, разкажи ни за групата по тенис за пораснали, която водиш?

– Водя я от една година. Знам, че е имало и преди, но сега се възроди. Има много желаещи да играят тенис. Групата е за хора над 18 години. Вече са 70-80 човека. Те са разделени според нивото си – има абсолютно начинаещи, както и такива, които имат базово ниво в тениса. Най-важното е, че всички играят, да се забавляват и да напредват едновременно. Участниците в групата подхождат отговорно към тренировките си и им харесват заниманията.

– Каква е възрастовата граница?

– Няма такава, всички са добре дошли. Най-младият ни участник е 19-годишен, най-възрастна е една дама на 62 години.

– Как би рекламирала групата?

– При нас участниците в тренировките могат да се научат да играят любителски тенис на прилично ниво и едновременно да се забавляват. Цената е достъпна. Освен това има и много силен социален елемент. Запознават се хора със сходни интереси и създават трайни добри взаимоотношения. Имат желание да провеждаме за тях турнири и общи събития, където да са заедно.

– Как протича една ваша тренировка?

– Удоволствие носи самата игра в процеса на обучение. Правим различни атрактивни тенис упражнения и игри, които са съобразени с нивото на участниците в конкретната тренировка. Винаги съм позитивна и с добро настроение на корта – за мен това е важно за успешното провеждане на тренировъчния процес.

– Как се роди идеята?

– Подобни тренировки вече бяха провеждани в клуба преди моето идване, но а ги доразвих – мисля, успешно. В началото не знаех как ще потръгне, но съм доволна, че нещата се случват. За треньорите това е трудно начинание. Трябва да си даваме сметка, че големите вече са осъзнати хора. Те веднага разбират, когато нещо не се получава, забелязват, когато треньорът не влага достатъчно усилия. Знаем, че има деца, на които не им се играе тенис, но се съобразяват с желанието на родителите си. При големите това го няма – на всички много им се играе и са дошли на корта по собствено желание.

– Какви са предизвикателствата?

– Трябва да направим по-добра стратегия. Сега чакаме с нетърпение летния сезон, когато ще има повече свободни кортове. Играе се интензивно. 90% от групите ги водя аз. Тенденцията е хората да се увеличават. За нас е добра оценка това, че идват хора от други клубове и остават при нас. Значи се справяме.

– Кое е най-голямото ти удовлетворение?

– Аз се чувствам удовлетворена непрекъснато от труда, който полагам и признанието, което получавам ежедневно от хората, които тренирам…Спомням си един турнир, който организирах лично лятото за групата. На него дойдоха неочаквано за мен много хора. Турнирът премина отлично. След това всички ми писаха, че се е получило супер, колко са доволни и че организацията е била страхотна. За мен това бе голямо признание, почувствах се добре и удовлетворена от труда си.